Humlen fick skördas ovanligt tidigt i år pga torkan. Det är en fantastisk ört som väl är mest känt för att användas till ölbryggning.
Tyskland har störst humleodlingar i världen tätt följt av USA. I Sverige börjar humle bli mer efterfrågat då microbryggerier vill erbjuda närodlad humle. Under en period var det lag i Sverige att alla bönder skulle ha ett visst antal humlestörar för att säkra Sverige tillgång till humle. I Kristoffers landslag från 1442 står att ”Alle hemman böra humlegård hafwa, och lägge bonde goda rötter till fyratijo stänger hvart år, till dess de blifva tuhundrade vid ett helt hemman.”
Jag torkar humle och använder till att göra sovkuddar och sov-te. Humle har en rogivande och sövande effekt. Doften är intensiv när man tar de gröna kottarna och smaken är väldigt bitter när man gör te av de torkade kottarna. Dessutom innehåller den ett östrogenliknande ämne så den kan användas mot klimakteriebesvär.
De späda skotten kan skördas och ätas som sparris Detta har jag dock inte provat än. Skotten växer nämligen otroligt fort så om man missar att ta de späda skotten så har de bara på två dagar växt två-tre decimeter och är inte så späda längre. Så det gäller att vara snabb. Jag hoppas kunna testa nästa år. Jag har delat på plantan så jag får tre nya störar.