Örter mot onda varelser

Så här i halloweentider tänkte jag tipsa om några örter som skyddar mot onda varelser! Örtkvastar hängdes förr upp i huset eller ladugården för att skydda människor och boskapen mot onda knytt, andar och ohyra. Malört, renfana och var sådana örter.

Johannesörten har använts som skydd mot blixtnedslag och förtrollning och användes av prästerna vid djävulsutdrivning.

Kungsmynta gav magiskt skydd mot allehanda onda makter. Under häxprocesserna röktes med kungsmynta för att djävulen inte skulle kunna undsätta de anklagade kvinnorna.


Malört, som enligt sägnen växte upp ur jorden i avtrycket efter ormens kropp när den ringlade ut ur Edens lustgård, hängdes upp vid dörren för att hålla onda andar borta och förhindra att troll kom på nattliga besök.


Vitlöken hängdes under medeltiden på utsidan av dörren mot pesten, korna som gick på bete i skogen fick en vitlök runt halsen mot skogsrået, en vitlöksklyfta i spädbarnens lindor gav skydd mot oknytt. I filmens värld håller det vampyrer borta.

En libbsticka vid ingången till huset ansågs skydda mot ormar, onda andar och häxor. Det stämmer inte. Det låg en snok och solade på trappan bredvid libbstickan en sommar.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.