Örtsalt av ramslök m.m.

Ramslök, gräslök, libbsticka, björnrot, basilka
smacap_Bright

Idag plockade jag ihop ramslök, persilja, björnrot, libbsticka, gräslök och pyttelite basilika. Här ska göras örtsalt så jag kan njuta av ramslöken även när den har lagt av i skogen. Detta örtsalt är sååå gott till tomaterna när de mognar i juli augusti.

dav

Jag hackar örterna grovt innan jag kör dem i en mixer tillsammans med två msk grovt salt. Inte så mkt för smaken för libbstickan gör det salt men för struktur och att det drar till sig smakerna från örterna. Jag smetar ut örtsmeten tunt på ett bakplåtspapper.

dav

I början är smeten ganska blöt så då kan jag köra varmluftsugn på 50 grader. Efter ca en timme så måste man röra om lite för det blir lätt en saltkaka i botten som kan sätta sig fast i bakplåtspapperet. När saltet har torkat efter ett antal timmar så är det bäst att ta vanlig ugnsvärme så saltet inte flyger runt i ugnen. Den här satsen var inne 5 timmar innan jag tyckte den var klar. Det blev ett supergott grönt örtsalt. Jag har i tidigare skrivit om hur man kan tänka kring kombinationer av örter till salt.
http://efvasorter.se/2018/07/31/ortsalt-av-libbstickan/

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.