Honungsrosen levererar

Honungsrosen är en fantastisk ros att ha i trädgården. Den doftar underbart och blommar frodigt under lång period. Den sköter sig själv och det enda man behöver göra är att klippa av utlöpare ibland om den tar för stor plats. Jag satte min för tre år sedan och då var den inte stor. Trots kall och lång vinter och torr vår/sommar så växer den och frodas rejält. Sådana växter gillar jag!

Det är inte bara jag som älskar honungsrosen. Även humlor och bin älskar den. Jag har min honungsros klättrandes på pergolan där vi sitter och äter frukost. Att börja dagen med en symfoni av surr och en underbar doft är fantastiskt.

Jag plockar rosenblad och torkar. Jag använder det mest till mina fotsalt och badsalt. Rosblad är mjukgörande i olika hudvårdsprodukter och på köpet får man den goda doften. Eller varför inte bara ha de torkade bladen i en burk och dofta på dem ibland. Eller blanda med andra väldoftande örter i ett potpurri.

Plocka en solig förmiddag när daggen torkat och pollinerarna har sökt sig till växten. Då är det som mest kraft i den. Ta bara fina exemplar. Lägg först ut dem på en duk så alla småkryp får en chans att krypa ut. Lägg dem sedan på en torkduk mörkt och luftigt. När de har torkat några dagar kan du lätt lossa kronbladen från stjälkar och mitt. Fortsätt torka till bladen är helt torra. Lägg dem i burk och förvara mörkt och torrt.

Nu är det mycket som blommar i min trädgård. Vill du dra ihop ett gäng och komma på visning? Vi plockar örter tillsammans och gör ngt med dem.  Ni får gärna ta med picknick och njuta av den härliga omgivningen. Kontakta mig så gör vi ett upplägg tillsammans. Kontaktuppgifter hittar du under fliken kontakter.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.