Örtsalt av libbstickan

Libbstickan som brukar vara 2 meter så här års orkade bara upp till 30 centimeter i år. Jag har inte kunnat prioriterat den när det gäller vattning. Nu börjar den ge upp helt så jag plockar de blad som är fina och använder i mitt örtsalt. Den är ganska härligt med att göra sitt eget salt på olika tider över året eftersom man blandar de örter som är på gång just då. Det finns olika sätt att göra saltet på. Det enklaste är att göra en liten sats på färska örter som man mixar med havssalt och använder hyfsat snabbt. Vill man göra en större dos och använda över vinterhalvåret så är det bäst att torka den mixade röran i ugnen.

Libbstickan har en fyllig smak och ger sälta i sig. Den påminner om buljongsmak. Det behövs bara några få blad till varje sats då den ger väldigt mycket smak. Bladselleri eller stjälkselleri ger också sälta. På så sätt kan jag lägga till mindre salt. Annars är grundreceptet en del salt och tre delar örter.

Någon typ av löksmak vill man ha. Vitlök är ju gott men det vill jag ha till höstsaltet. Nu tar jag istället gräslök som jag har så gott om. Går bra med vilken lök som helst egentligen.

Nu är frågan vad man vill ha för smak. Ringblomma ger en pepprig smak och ger ju en fin orange färg, Basilika är alltid gott och persilja ger en mustig smak. Rosmarin, salvia och timjan ger var för sig mycket smak så jag tycker man väljer någon av dem.

Jag har mängder av tomater nu och jag vill ha lite örtsalt till dem. Därför blir basilikan huvudörten i detta salt. Jag mixar alla örter så det blir en grön våt röra. Detta blandar jag i det finmalda havssaltet och blandar väl. Man kan mixa det tillsammans men har man grovt salt så kan knivarna i mixern ta stryk. Det våta örtsaltet smetas ut på ett bakplåtspapper och läggs på galler i ugnen på 50 grader under 2-5 timmar beroende på mängden. Ha luckan lite öppen så fukten kommer ut. Rör om då och då. När örtsaltet känns helt torrt häller du upp på burkar och förvarar torrt.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.