Ringblomma

I år blev det fler ringblommor än vanligt. Troligtvis för att säsongen blev så lång. De första började blomma i början av juli och nu när regnet kom blev det grand final. De kom upp överallt och blommar som bara den. Jag som älskar orange tycker de är otroligt vackra. När mycket annat har torkat så kan jag ändå njuta av blomprakt och färg då de lyser så fint mot den mörkgröna kålen. Jag har både lagt in blombladen i olja och torkat mängder. Ringblomma är en viktig ingrediens i mina hudvårdsprodukter. Ringblommesalvan är ett måste i mitt husapotek. Den är jättebra mot narighet, torreksem och småsår. Man kan använda den mot sprickor under fötterna men också till hundars trampdynor och nosar när de har använts för flitigt i jorden.

Ringblomman är sammandragande, mjukgörande och läkande vilket, i mitt tycke, är en perfekt kombo. Bladen från blomman lägger jag i rapsolja och ställer i ett soligt fönster i ca 1 månad. Viktigt är att blombladen är helt täckta av olja annars kan de mögla. När oljan har fått en fin gulorange färg så silar du av blombladen. Oljan går att använda som den är eller ha som bas i olika hudprodukter. Min ringblomssalva består av denna olja samt bivax.

Torkade blomblad använder jag i olika örtblandningar exvis. te, fotsalt eller örtsalt. Strö ringblomsblad på maten, i sallad eller lägg i soppan. De smakar lite pepprigt och ger gul färg till maten.

När säsongen är slut och jag plockat blommorna och sedan fröställningarna för nästa års odling så gräver jag ner plantorna på plats. De är nämligen så kallade gröngödselväxter som tillför kväve till jorden. En supergenerös växt alltså som inte behöver daltas med. Såna växter gillar jag!

 

 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.