Glögg med laktritsrot

Lakritsrot har använts medicinsk under flera tusen år. Lakritsroten trivs och växer i varmare och torrare områden, såsom södra Europa och Asien. Den italienska lakritsen anses särskilt fin. Roten är bittersöt i smaken. Den går att riva och lägga i te, eller för att smaksätta mustiga grytor. Medicinskt används den mot magsår, virus, svamp och bakterier. Det verkar slemlösande vid hosta och kan vara blodsockersreglerande. En varning är på plats. Man ska inte äta för mycket då det kan ge upphov till saltrubbningar i kroppen. Särskilt försiktig ska du vara om du har högt blodtryck.

Här kommer recept på en glögg som går fort att göra men som ändå får en djup mustig smak. Lägg 2 kanelstänger, 10 hela kryddnejlikor, 1 bit ingefära, en halv tesked hela kardemummakärnor, 2 hela pomeransskal, 1 lakritsrot, och 1 ½-2 dl okryddat brännvin i en burk med lock. Låt dra i 2-4 dagar. Det är bra att smaka av blandningen ibland för att se så lakritssmaken inte blir för stark. Den tar lätt över. Hel lakritsrot kan vara svårt att få tag i. Ofta är den i bitar. I så fall får den vara i kortare stund än de andra kryddorna.

När blandningen är klar värmer du den i kastrull och häller på så mycket rårörsocker du vill ha ca 1½ dl. När sockret löst sig häller du på 1 flaska rött vin och låt det blir varmt ihop. Häll upp på flaska. Avnjut på vanligt sätt med russin och mandel.

Vill du tillreda te av lakritsrot mot hosta eller magkatarr så ta 1 tsk till en kopp vatten. Låt koka ihop en stund och sila av innan du dricker.

 

 

 

 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.