Fåglar, fröer och plast

Det har inte blivit någon riktig vinter än här i Norra Halland. Jag har ändå börjat mata fåglarna så de kan bygga upp sina fettdepåer inför vintern om råkylan kommer. Jag har läst att fett och kolhydrater är det de behöver mest av nu. Man kan ju göra egna fettbomber till fåglarna med kokosfett och feta frön men jag har inte riktigt tid för det. Så jag köper färdiga. Jag har i många år retat mig på talgbollarna som ligger i plastnät. Praktiskt kan tyckas, då man lätt hänger upp talgbollen på någon pinne. Det är bara det att fåglarna får ner dem på marken och sedan ligger det små gröna nät överallt i trädgården och ut i skogen. Det känns inte bra. Det som fick mig att ta beslutet att klippa bort näten och sätta dem i en annan anordning var när ekorren satt och åt talgbollen med plast och allt. Nej, så här kan det inte fortsätta.

Man får leta lite men det finns talgbollar som inte ligger i nät. Spiralerna jag har är väldigt lätta att peta in talgbollarna i och då kan man även lägga i ostbitar eller bröd när man har något sådant över. Det finns flera olika lösningar för talgbollar utan nät. Ekorren äter nu ur halva kokosnötter. Så om du har tänkt plastbanta i år så är det här ett bra första steg. Fråga efter plastnätfria bollar i din affär så kanske vi kan få bort dem. Det känns verkligen som en onödig plastprodukt.  

Nu när man går i trädgården och är lite rastlös så är det lätt att man börjar klippa bort gamla fröställningar men det ska man ju inte göra. Fåglarna har redan börjat äta på solhattens fröställningar så alla växtdelar som innehåller frön måste få vara kvar till våren.

 

domherre

Jag gillar verkligen fåglarna som vistas i min trädgård och är en viktig del i den biologiska balansen. Maken snickrar några nya fågelholkar varje vår av restplankor och han hinner knappt sätta upp dem innan fåglarna flyttar in. Talgoxarna, koltrastarna, nötväckan och blåmesarna är kvar hela vintern och äter gärna av det jag serverar. Då och då får vi besök av domherrarna men det är väldigt sällan vi ser dem. I år hittade jag tyvärr en död vid växthuset. Troligen har ha kört rakt in i rutan. Så sorgligt. Så ståtlig fågel.

Apropå frön så är det dags att börja frossa i frökataloger och hitta nya spännande saker. Om en månad börjar första sådden!

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.