Dill i växthus

Först en liten film om min fina dill i växthuset sedan kommer lite mer om dill och hur det gick med dillsaltet.

https://youtu.be/va-NDZ5vUgg

Dillen är svår att odla. Ibland går det bra och ibland inte. Det är svårt att veta var någonstans den ska ta sig. Jag brukar därför alltid ge rådet att så den lite överallt. Dels för att det bör vara gynnsamt någonstans så den tar sig men också för att den sägs stärka andra växter. I växthuset tar den sig bra tidigt på våren men inte när temperaturen är hög på sommaren blir den liten och klen.

Dillen togs troligen hit av munkarna men har varit viktig krydda och medicinalväxt i tusentals år. Egypterna omnämner dillen i papyrusrullar ca 1500 före Kristus. I medicinskt syfte används den som urindrivande men också kramplösande och för att lindra väderspänning. Både blad och frön används.

potatissallad med dilldressing

I mat använder vi den mest ihop med fisk och färskpotatis men prova på att hacka i den i vanlig sallad. En god dressing på olja, vinäger, dill och lite dijonsenap passar utmärkt till bönor, tomater, och potatis.

Hur gick det med saltet då. Jo, det blev väldigt bra. Jag tog lika delar salt och dill, mixade och lät det stå och dra i tre dagar. Sedan torkade jag i ugnen som vanligt på 50 grader i ca 4 timmar.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.