September

Höstmånaden närmar sig och skördetiden är som intensivast nu.  Tomater, gurka, bönor, blåbär, vindruvor finns i mängder. Jag måste även skörda örterna innan de går i vila och det är snart det. Just nu är det en värmeperiod så det känns som sista chansen. Den närmsta tiden blir det alltså en hel del inlägg kring skörd och vinterförvaring samt en hel del recept.

Lavendel, kungsmynta och fjäril Foto: Tarja Antilla

Vilket intresse det är för artikeln som TT har skrivit där jag berättar om hur man lockar fjärilar och andra pollinerare till trädgården! Igår fick jag ihop det till 20 dagstidningar från Norrland till Skåne. Verkligen underbart kul. För er som inte har sett den skulle jag vilja tipsa om växter som ni kan sätta nu inför nästa säsong. Det brukar ju dessutom vara rea på växter i september.

  • I princip alla kryddväxter som är kransblommiga: timjan, myntor, salvia, citronmeliss m.m.
  • Buddleja (fjärilsbuske)
  • Echinacea purpurea (röd solhatt)
  • Martorn av olika slag
  • Tistelblommor (exvis bolltistlar)
  • Isop
  • Kaprifol
  • Alliumblommor (lökväxter ex gräslök)
  • Klöver och andra baljväxter (kärringtand, sötväppling m.m.) viktig både för sin nektar men också lägger blåvingar ägg där.

För larver :, tistlar, kärleksört, kål, björnbär, krusbär, svarta vinbär.

Här är en länk till en av tidningarna där listan finns. https://vimmerbytidning.se/nyheter/tradgarden-ett-fik-for-fjarilarna-om6253281.aspx 

Jag kommer naturligtvis gärna till en förening ni tillhör för att berätta mer om trädgård, pollinerare, örter och dess användning  och odling. Eller vill du samla ihop ett gäng och göra produkter av örter så erbjuder jag handledning och material under en workshop. Kontakta mig så diskuterar vi tema och tid.

Nä, nu får jag skynda mig ut och skörda. Det är ju inte lika många soltimmar längre…

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.