Tomatig tomatpaj

I sociala media kryllar det av bilder på enorma tomatskördar och rop efter recept på vad man ska göra med dem. Därför vill jag dela med mig av en supergod paj med en tomatgrund och fyllning bestående av…tomater. Det går alltså åt massor av tomater till denna och den är sååå god.

I övrigt vet ni säkert vid det här laget att man kan hacka och frysa in tomater antingen färska eller tillagade för att använda som krossade tomater senare. Har man chili och kryddor så kan man ju passa på att lägga i det också för att få smaksatta tomater.

Till denna tomatpaj serverar man en härlig chevrekräm där man mosar osten och blandar med lite honung och gräddfil. Det går ju bra med fetaost också. Eller hårdstek bacon och smula över pajen vid servering. Nå, här kommer receptet som ursprungligen är från en gammal buffétidning tror jag:

För 6-8 personer:

Gör en pajdeg som du gillar. Jag brukar oftast ha filodegsblad men för den här pajen gör jag en vanlig pajdeg med dinkelmjöl.

Skala och hacka 1 lök och en vitlöksklyfta. Fräs mjuk i en panna.

Ta bort skalet från ca 400 gr tomater och dela i stora bitar och lägg dem i pannan med löken. Tillsätt ca 1 dl grovhackad basilika, 2 msk tomatpuré, lite salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i ca 30 min. Såsen ska inte vara vattnig. Låt svalna och ställ kallt.

Gula och röda tomater utgör grundfyllning

Sätt ugnen på 200 gr. Tryck ner pajen (som har vilat i kylskåp) i en ugnsform. Nagga degen med en gaffel och förgrädda i ugnen ca 15 minuter.

Bred ut såsen i ett jämnt lager på pajens botten. Halvera 1 kg färska tomater och lagg ner i pajformen. Här kan man även lägga till oliver eller kapris eller ngt annat man gillar. Strö över timjan efter smak ,ca 1 msk ,och svartpeppar.

Grädda i 30-45 minuter tills tomaterna bubblar och fått fin färg. Toppa med lite mer basilika eller färsk timjan. Servera ljummen med chevresås och en grönsallad.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.