Julens kryddor

Pepparkaka! Där har ni mina favoriter när det gäller julkryddor. Ja, egentligen är det mina favoriter året runt. Kanel, ingefära, nejlika och kardemumma. Perfekta smakkombinationer! Mitt inlägg kommer att handla om dessa kryddor och hur man kan använda dem.

Kanelstänger är avskalad, ugnstorkad och hoprullad bark. Vi har det på gröten, i pepparkakorna eller bara som dekoration och väldoft på julbordet. I Sverige är det främst Kassiakanelen som används. Den innehåller kumarin som kan vara skadligt för levern om man äter stora mängder under en lång tid. Eftersom den sägs ha en del hälsoeffekter så används den året runt i ex.vis smoothies. Med det kom även diskussionen om det är farligt eller inte. Livsmedelsverket ger följande råd:
”Vuxna bör begränsa sin konsumtion av kanel till ungefär en tesked per dag och barn till ungefär en halv tesked per dag för att undvika risk för leverskador. Att äta mer kanel än detta vid enstaka tillfällen innebär dock inte någon risk”
Rekommendationen gäller kassiakanel (Cinnamomum cassia) men det finns en annan sort som innehåller mindre kumanin och därför inte är någon risk om man skulle vilja äta mer än rekommenderat intag. Den heter Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum”

Kryddnejlika har en fantastisk doft som håller länge. Så här i juletider sticker vi in kryddnejlikor i apelsiner för att sprida väldoft. Ju fler nejlikor du sätter i desto större chans att apelsinen inte ruttnar o då torkar den fint så kan du hänga in den i garderoben när julen är över för doftens skull. Kryddnejlika är en torkad blomknopp från ett stort träd. De används medicinskt mot magproblem, parasiter o svamp. Om man har tandvärk kan man trycka en kryddnejlika mot tanden eller använda den i form av eterisk olja. Det är dels bakteriedödande men har även en viss bedövande effekt. Prova att tugga på en kryddnejlika mot dålig andedräkt. I julens mat används den vid sillinläggningar, glögg, pepparkakor i alla kötträtter du vill ha julsmak på.

Ingefära äter jag i alla former. Den smaken är alldeles speciell. Den anses boosta immunförsvar, dämpa inflammationer och illamående och om ditt nyårslöfte är att sluta snusa så finns det en chans att lyckas om man lägger en liten bit färsk ingefära under läppen när man längtar efter något starkt. I år ska jag försöka odla lite ingefära i kruka.

Kardemumma är en hög liljeliknande ört som har små gulgröna frukter som gömmer en frökapsel som är den vi använder.

Den är vanligast i två varianter – grön och svart. Den gröna, så kallad äkta kardemumma, används i Indien och Mellanöstern ofta till sötsaker och som smaksättning av te och kaffe, och är även den som svenskar brukar använda i mald form när vi bakar. Den lite större svarta används till kryddblandningar som till exempel garam masala. Det finns även en vit kardemumma, som odlas i Kina och används i soppor och buljong (inte att förväxla med den blekta variant av den gröna som säljs i Sverige). (källa Mitt kök/expressen.se)

Kanel är ihoprullad bark.

Så nu till alla godsaker: Pepparkaksgranola äter jag sommar som vinter. Funkar perfekt till filmjölk eller vanlig mjölk. Eller att toppa fruktdesserter med. Du kan leta upp receptet här i bloggen då jag skrivit om det tidigare. Leta under kategorin recept.

Pepparkaksgranola

Stek klyftor av ett vinteräpple i en blandning av smör, socker och malda pepparkakskryddor och servera med glass eller grädde. Aah, så enkelt och så gott! Lägg till pepparkakskryddor i kola, knäck eller chockladtryfflar för att få till den rätta julsmaken. Gör en god mjuk pepparkaka och gör en lingonfrosting på toppen. Mmm. En riktig favorit. Blanda bitar av kryddorna i te eller kaffe men dra ner mängden kanel så den inte tar över smaken. Det är bara fantasin som sätter stopp för vad man kan använda pepparkakskryddor till.

Ha en fin och kryddig jul!

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.