Gott nytt år till alla!

Det har varit ett fantastiskt år. Jag har fått många nya vänner både människor och djur. I denna blogg finns en film med djuren som gett mig värme i hjärtat och många skratt i år. Jag berättar lite om året med djuren och så en vädjan att tänka på djuren under nyår.

Underbara Havanna under inspelning

I år vågade jag ta steget och göra lite längre Youtube-filmer med den utrustning jag har dvs mobilen. Det är verkligen ingen hög klass på ljudkvaliteten men nu har jag hittat funktionen för textning så det förbättrar nog en del. Eftersom jag kör utan manus och med en tagning så kan jag nog behöva förtydliga en del med texten 🙂 . Det jag satsade mest på i år var mina skogsvandringar med Havanna som är en hund av rasen Cane corso. Vi plockar växter som kan användas på olika sätt. Havanna är en naturbegåvning när det gäller inspelning. Hon sitter lugnt och stilla och tittar på det jag visar men så fort jag vänder mig mot henne ska hon pussas. Havannas matte Tarja filmar oss.

Årets mission för mig har varit att sprida kunskapen om vad pollinerare behöver för att trivas i en trädgård. Jag har haft förmånen att få föreläsa om detta på olika trädgårdsmässor där vi i Svenska örtasällskapet har haft ämnet som tema. I botaniska trädgården i Göteborg hade vi en hel dag om detta på örtens dag. Det viktigaste är att ha tidiga blommor så humlehonorna överlever när de vaknar. Vårlökar är ett måste. Det handlar också om att ha blommor över hela säsongen som innehåller lättillgänglig nektar. Tistelfjärilarna kom i mängder i år. De är fantastiska som söker sig till Sverige från nordafrika . Kunskapskanalen har ett avsnitt om detta: https://www.svtplay.se/video/24901063/djurvarldens-langpendlare/djurvarldens-langpendlare-avsnitt-2?start=auto


Flest skratt får jag av alla underbara grannkatter som hänger med mig i trädgården. I år har det tillkommit två stycken från nyinflyttade grannar. De gillar kattmyntan men också att smyga på grodor, möss och fåglar. Det finns alltid något som rör sig i rabatterna. Innan grannkatterna kom hade jag problem med möss i växthuset men nu ligger katterna där när det regnar så mössen vågar sig inte dit. Lite nervöst att ekorren var inne i växthuset för att leta mat. Tack och lov var det ingen katt där då.


Klicka här så kommer du till kortfilmen med djurkompisarna

Ni hittar alla filmer med Havanna och mig på min youtubekanal Efvas örter

En vädjan till er från mig är att undvika alla smällande raketer i år. Vissa husdjur lider oerhört men tänk också på de djur som lever ute. Både hästar, får och kor går fortfarande ute i vissa delar av landet. De får panik och skenar iväg och kan bryta ben. Det måste naturligtvis gälla de vilda djuren också. Hur skulle du själv reagera om det börja smälla omkring dig och du inte visste vad det var? En annan sak är att de som skjuts upp måste komma ner. Det ramlar en del pinnar och metall från himlen så använd sådant som inte innehåller metall. Det har hamnat en del sådant i kossors mage.

Jag hoppas ni vill följa mig även nästa år. Jag kommer att fortsätta olika projekt i trädgården men även fördjupa mig i skogens träd på olika sätt. Ha ett fint slut på detta året och ett lyckligt 2020. Önskar er glädje och vänskap!

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.