Kvanne och Trädgårdstider

Oj, vilken respons jag fått efter att jag var med i programmet Trädgårdstider igår. Telefonen gick varm (nej, nej inte från SVT) Sms och andra meddelande strömmade in med uppmuntrande ord. Gamla bekanta hade känt igen mig och tog kontakt. Så otroligt kul!

Vi pratade ju naturligtvis längre än klippet visade och Tareq blev verkligen glad för kvannen. Han gillade den mycket och hade stor kunskap kring växten. Om växten överlevt vintern så kanske vi får se honom laga något med den i kommande säsong. Hoppas det!

Kvannen blir ståtligt stor år två.

Kvannen är inte så känd i trädgårdsvärlden men uppe i norra Sverige har den spelat en viktig roll. Den härstammar från fjällvärlden där den varit viktig som mat och medicin. Den har sedan spridits söderut kanske främst som medicinalört.

Vill ni läsa mer om kvannen så finns det en artikel på Svenska örtasällskapets hemsida https://ortasallskapet.se/ort/kvanne/

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.