Ny padda flyttar in

Jag har saknat gammelpaddan ”Paddy” i växthuset den här säsongen. I våras när jag tömde den gamla jorden ur växthuset så fanns hen inte där. Paddy har varit en trogen väktare mellan tomaterna de senaste fem åren.

Gamle Paddy saknas

Men för några veckor sedan dök det upp en ny snygging som gick in i växthuset . Hoppas den stannar? Har alltid dörren lite öppen så den kan gå ut om det blir för varmt men så länge jorden är våt gräver den ner sig för svalka. Paddor fångar massa olika insekter som vill lägga larver i jorden och även små sniglar.

Nya paddy med tjusiga oranga ögonlock.

.

För att få groddjuren att trivas i din trädgård så ska det finnas en damm eller vattendrag utan fiskar i närheten. Där kan de fortplanta sig och ynglen kan växa till grodor och paddor. Bra om dammen är i halvskugga. De vill gärna ha uppluckrad fuktig jord att gräva ner sig i när det är varmt. Läs mer om groddjur o hur du kan vara med och skydda dessa på https://m.naturskyddsforeningen.se/kvack

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.