Farväl 2020- välkommen 2021

Det är lätt att tänka på 2020 och allt som inte blev som det var tänkt. Alla missade stunder, uppdrag och möten. Men det finns inget gott i att tänka på allt som kunde ha varit. Det är bara slöseri med tid. Så jag ska försöka tänka på vad som blev av. Så här delar jag fina minnen från trädgårdsåret.

Glädje av djuren i trädgården! Paddy 2 flyttade in i mitt växthus. Den gamle Paddy försvann förra året efter flera års växthusväktande. Älskar att ha en padda som gör hålor i jorden och äter insekter som vill lägga larver i jorden. Grannens katt Diva pratar med mig och fångar möss som en mästare. Hunden Havanna och jag har gjort några nya youtubefilmer i år. Det har varit ett bra år för ekorrarna med mängder av hasselnötter, ekollon och bokfrön. Jag är helt fascinerad av dem och kan bli ståendes länge och följa deras akrobatiska hopp i träden. Alla besök av djur gör mig glad. Utom sniglarna som var många i år och åt upp stor del av min skörd.

Nya lärdomar! Varje år måste jag prova något nytt. I år provade jag att odla sötpotatis och ingefära. Det blev ingen större skörd att prata om men jag kommer att göra om det för det är kul. Gäller att börja lite tidigare i år. Jag anlade även en liten äng för pollinerarnas skull. Det blev väldigt bra bara första året. Ska bli kul att se hur det blir i år. Rekommenderar att ni sår en liten äng 2021. Det finns en film om det:
Anlägg en liten äng i trädgården – Efvas örter- till nytta och nöje (efvasorter.se)

Spänning! Först ut var Trädgårdstider som jag fick äran att vara med i som gäst. Jag var en av många gäster men mitt samtal med Tareq om kvanne kablades ut och jag skrek högt hemma. Det var så kul! Nästa spänning var när jag och Maria Sjöstedt skulle livestreama från botaniska trädgården på Örtagårdens dag. Vi skulle samtala lite mellan de förinspelade filmerna där jag pratade om doftande örter. Vi peppade varandra mycket för att våga göra det och förberedde oss väl. MEN det började blåsa och regna och ljudet pajade ihop totalt. Totalt misslyckat! Men filmerna blev bra och de finns fortfarande att se på Göteborgs botaniska trädgårds youtubekanal:
(1) Gothenburg Botanical Garden – YouTube

Nya bekantskaper i trädgården! Tre nykomlingar i trädgården i år som blev riktiga favoriter! Klockrankan och blåvindan som växte som tokar och slingrade sig i allt. Den knallröda eldblomman levererade långt in på hösten. De kommer att få återkomma varje år.

Årets triumf! Måste nog välja citronen. Jag plockade min första citron i maj och sedan har den försett mig med nya och idag plockade jag tre nya och fler finns kvar på trädet. Så lyxigt!

Så tänk på de fina stunderna och ta med dem och de nya lärdomarna till 2021. Nu går vi en ljusare vår till mötes. Önskar er alla underbara människor ett riktigt gott nytt år!

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.