Lupinen- vacker och invasiv

Nu målar lupinerna vägkanterna med rosa och blått. De är så ståtliga och poppis hos humlorna. Det är kul att titta på när humlorna sätter sig på underläppen på blomman. Då åker den ner och ut kommer ett litet rör som släpper ut lite pollen. När humlan flyger stängs läppen igen och den laddar om röret. Så ser det i alla fall ut när jag med mina fingrar gör samma sak som humlan. Färgen på pollen är starkt orange och humlan får snygga ”pollenbyxor” som riktigt lyser.

Du kan med gott samvete plocka stora mängder med blommor. Lupinen är nämligen invasiv dvs den tar över marken den växer på och knuffar undan de inhemska känsligare arterna. Därför ska man plocka blommor och sedan kasta dem i brännbartsoporna. De överlever länge så kompost är inget alternativ. Det genomförs uppgrävning eller att man slår dem med lie men den kommer vara svårutrotad. Vad vi kan göra som trädgårdsmänniskor är att se till att den inte utvecklar frön som sprider sig vidare. Det är ännu inte förbjudet att ha lupiner i trädgården men vi ska ta ansvar att de inte sprider mer. Ni kan läsa mer om blomsterlupinen och andra växter som är invasiva på naturvårdsverket.se och länsstyrelsen.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.