Fontänen på Eskekärr

Det var verkligen en utmaning att ta sig an Fontänen. Visst förstod jag det men samtidigt kunde jag inte låta bli. Den skulle få bli trädgårdens smycke igen.

Kvickroten hade tagit över den rabatt som fanns tidigare. Duken i omkringliggande damm var trasig och även där hade ogräset tagit över.

Mitt första möte med fontänen.

Min plan var att lägga markduk runt kanten och lägga grus över. När jag satte spaden i marken så klonka det till och det visade sig finnas en stenbelagd gång runt fontänen. Jag kunde ju inte bara dölja den under markduk så jag fick ändra planen och jobba fram stenen bit för bit genom ogräsmattan. Det tog tid. Men det var det värt. Någon har ju tänkt till kring detta och jag ville lyfta fram det även om det tog längre tid.

Vi fyllde upp fontänen med större sten för att dölja den trasiga markduken som var genomväxt av diverse växter samt att göra den grundare och mer lättskött.

Resterande växtlighet runt fontänen har jag täckt med markduk där det inte växte någon annat än gräs. Jag har naturligtvis plockat upp fina nävor, vallmo m.m. och jordslagit dem. Nu avvaktar jag hösten då det blir planteringsdags, rosenbågar och annat skoj.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.