Trädgårdsåret 2021

Ännu ett år som inte blev som man hade tänkt. Men blir det någonsin det? I år blev det bättre och helt annorlunda än planen. Jag hade tänkt satsa stort på min egen trädgård med blomprakt och nya anläggningsarbeten. Så blev det istället att jag fick anläggningsjobb på Eskekärr säteri. Men jag återkommer om det.

Årets nyheter i trädgården

Jag inledde året med att anlägga en gång med skifferplattor. Fick köpa tunna sågade plattor som hade suttit på en husgrund. Raka kanter är ju inget för mig så jag handslog kanterna för att få fram lite mjukare kanter. Skifferns skimrande yta och den slingrande formen ger känslan av ett vatten som ringlar sig fram genom trädgården. Väldigt nöjd med resultatet. Naturligtvis ska det växa krypörter mellan stenarna och i kanterna. Jag har spridit ut murreva och styvmorsvioler som jag hoppas ska sprida sig. Det blev naturligtvis en ny rabatt med lavendel som ska avge doft när man går på gången.

K

Resultatet av nya försök

Istället för att köpa såjord så tog jag jorden från krukorna som stått i trädgården under säsongen. För att få bort ev svamp och ohyra så lade jag jorden i folieformar och ställde dem i grillen. Sedan blandade jag med sand. Slapp jag sorgmyggor? Nej. Men jag behövde inte köpa såjord😊

Länk till film om grillningen

Sprängticka

Jag hade spanat in sprängtickorna på min björk i flera år men var osäker på om jag skulle ge mig på det. Men i år tog jag hammaren och stämjärnet och skred till verket. Ja, det blev en hit. Gott te som dessutom ska vara riktigt hälsosamt.

Medborgarforskare

I år fick jag erbjudande via FOR att hjälpa jordbruksverket att inventera skadeinsekter på fruktträd. Det är några skadedjur som spridit sig till Sverige och som man vill hålla koll på. Jag fick en hel kartong med klisterremsor och olika fällor som jag skulle hänga upp och sedan skicka in var tredje vecka. Har nu fått besked att det inte var några av de efterforskade insekterna som fanns men däremot fanns ju en hel del andra skadeinsekter. Jag kan bara konstatera att jag aldrig haft så fin frukt så självklart kommer jag anmäla mig till nästa säsong också😊

Mandelträdet gav frukt.

Trädet stod i kruka och ville ha mängder av vatten. Det går ju inte när jag inte är där hela säsongen. Så jag bestämde mig för att i år åker det ner i marken. Det får bära eller brista. Då bestämde trädet sig för att ge frukt! En framgång absolut. 10 fina mandlar fick jag. Jag satte ner trädet i marken och byggde en mur bakom som skydd. Nu får vi se hur det blir nästa säsong. Kommer det överhuvudtaget överleva?

Föreläsa digitalt

Nordiska trädgårdar-den stora trädgårdsmässan som vanligtvis hålls i Stockholm blev digital i år. För svenska örtasällskapets del byggde jag en digital monter och spelade in några föreläsningar som sedan lades upp. Det var bättre än jag trodde. Framför allt att jag som utställare kunde ta del av de andras montrar och föreläsare i lugn o ro. Det går ju inte på en livemässa. Jag gav mig också på att hålla en livesänd föreläsning via zoom för glada kolonilottsodlare i Sthlm. Det är ju verkligen inte samma sak som att hålla liveföreläsning men det fungerar ju faktiskt och jag är glad för att det blir tillgängligt för människor som kanske inte kan ta sig till olika lokaler för att lyssna på en föreläsning. Det gör också att jag inte behöver resa så långt eller till och med tacka nej till föreläsningar som ligger för långt bort. Så det blir tummen upp för digitala föreläsningar.

Nya vapen mot mördarsniglarna

I år drog jag upp fler plantor av allt för att sätta ut några offerplantor. Innan det fanns så mkt annat grönt satte jag ut några kålplantor som de hungriga nykläckta sniglarna direkt gav sig på. På så sätt kunde jag lätt fånga in dem. Plantorna gick åt men jag hade ju många fler på gång. Det var ett effektivt sätt att få bort de första som alltid är svåra att se. Jag väntade också med att sätta ut resten av plantorna tills de var lite större. Mer jobb men bättre skörd.

Jag köpte ull från en fårfarm och lade som en barriär runt de plantor som sniglarna gillade mest och det gav också resultat. De hade problem med att ta sig över ullen och är tvungna att slemma mkt vilket gör att de är lätta att hitta.

Uppdraget som slukade upp mig helt

Så i juni blev jag fast. Jag skulle bara gå ut i trädgården för att se på rosorna som skulle tas bort framför säteriet i Eskekärr. Ville bara kolla så de inte skulle röja bort något som borde sparas. Där och då hände något i mig och jag kände en fast övertygelse om att trädgården ville återuppstå. Den hade gått in i en törnrosasömn och ville bli väckt igen. Jag hade inte alls tänkt från början att jag skulle utföra ett anläggningsjobb. Jag har inte gjort det på säkert 10 år i någon annans trädgård. Trodde jag hade lämnat den fasen. I huvudet kom en bild fram vad som behövde göras och jag kontaktade några andra i anläggare för att se om de var intresserade men det blev ändå till slut jag som tog det. Förhållandet till trädgården växte sig bara starkare och jag har jobbat med den hela säsongen. Nu vilar den i vinterskrud och jag ser fram emot sommaren för att se hur den kommer att blomma ut. Vill ni följa förvandlingen från den slumrande trädgården till återställd så kan ni titta i flödet här i bloggen eller titta på filmen.

Hoppas ni vill följa mig nästa år också då nya äventyr väntar! Jag kommer nämligen satsa mer på trädgård då så jag kan erbjuda fler föreläsningar, workshops, vandringar med vilda växter och mindfulness samt trädgårdskonsultationer.

Önskar er ett riktigt gott nytt år!

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.