Chilimarmelad

När jag träffade min kusin Inger i julas pratade vi naturligtvis om våra odlingar. Hon berättade att hon hade haft en jättestor chiliplanta som hette jamaican bell. Frukten är som en ihopknövlad paprika eller kanske finare att säga att den ser ut som en klumpig blomma? Hur som tycker jag den är urtjusig och jag fick några frön. När hon erbjöd mig att smaka på marmeladen hon gjort på chilin blev jag tveksam. Marmelad på chili? Njae, jag blev tveksam. Men jag smakade lite och herrejösses så god den var. Sött förstås men med bara en aning chilisting. Jag kan säga att den på en lagrad hårdost är såååå gott. Funkar också till mat istället för gele eller mangochutney. Marmeladen innehåller lika mängder chili och röd paprika, äppelcidervinäger och maaasssor av socker. 🙂 Leta på nätet så hittar ni recept.

chilimarmelad

Ja, det är ju faktiskt dags att sätta igång med sådden nu av chilis, kronärtskockor och andra små som behöver lång tid på sig. Här är det full fart nu med fröer. Jag ska ju odla snittblommor i år så det gäller att sätta igång i tid.

Ska du sätta ig¨¨ång med frösådd för första gången. Läs mitt inlägg
Så-skola för nybörjare – Efvas örter- till nytta och nöje (efvasorter.se) där finns också en film om hur jag gör.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.