Vårtecken: Tussilago-hosthäva- hästhov


Nu lyser de små knallgula vår- solarna bjärt mot de bruna, döda gräset. De vill verkligen synas. När blommorna försvinner kommer de stora bladen upp. Det gav upphov till namnet ”filius ante padre” sonen innan fadern.  Bladen såldes förr på apoteken och användes som dekokt mot hosta. Enligt Linné (1755) användes bladen som tobak, en metod mot hosta och astma som hade omtalats redan av Plinius d.ä. (romersk naturhistoriker född år 23 e.kr) Släktnamnet Tussilago, beskrivet av Linné härstammar från latinets tussis, som betyder ”hosta” och ago, en böjningsform av agere, som betyder ”fördriva”. Den kallades hosthäva i folkmun och det kan vara det som har omvänts till dagens namn hästhov. Det kan även bero på att bladens form påminner om en hästhov. Bladen har dock visat sig innehålla ett ämne som kan skada levern så det kan inte rekommenderas i apoteket längre.

Jag ville naturligtvis ha tussilago i min rabatt med förkylningsörter. Det var ingen bra idé. Vilka rötter de utvecklar illa kvickt! Jag tänkte bara på de små söta blommorna och inte de enorma bladen som kom upp överallt. Gör inte om mitt misstag. Det tog ganska många år att bli av med rötterna.

Källor Den virtuella floran och wikipedia och egna erfarenheter.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.