Nu närmar sig midsommar och sill, snaps och jordgubbar kommer att kryddas med örter! Vi dekorerar bord och salar med växter och binder kransar att ha i håret. Det är en härlig fest för en växtnörd som mig. Massor av dill och gräslök är självklara smaksättare till maten. Jag gillar de traditionella smakerna men så bjöd min väninna Gerd mig på en jättegod kombination av basilikamaränger och jordgubbar. Här kommer receptet:
Grundreceptet på marängerna är: 3 äggvitor, 1 dl strösocker, 1 krm ättikssprit (12%) 1 dl florsocker. Mortla (inte mixa då blir det för blött) ca en halv dl färsk basilika med hälften av strösockret. Vispa äggvitor och basilkasockret samt ättiksspriten på medelfart i 2 minuter. Häll i resten av strösockret och vispa på full fart tills det blir en fast maräng (ca 5 min beroende på visp). Sikta ner florsockret och rör försiktigt ner det i smeten. Spritsa eller klicka ut på bakpapperklädda plåtar (ska bli 2 stycken) och kör i en timme i varmluftsugn. Låt sedan stå på eftervärme en halvtimme till.
Skiva jordgubbarna och blanda med en dl hackad basilka och 1 msk florsocker. Om du vill och vågar kan du blanda florsockret med en matsked balsamico. Servera med vaniljglass eller grädde och en skål vanliga jordgubbar.
Midsommar är en magisk tid på så många sätt. Ljusa nätter och fantastiska dofter av alla härliga blommor känns magiskt i sig. Men det är även nu du plockar sju blommor och lägger under kudden för att din framtida älskade ska komma till dig i drömmen. Det är också tiden då man lättast kan träffa på naturväsen enligt gammal folktro. De ansåg att gränsen mellan människornas värld och det övernaturligas värld var tunnare än vanligt just denna natt. Naturens krafter ansågs vara som starkast midsommarnatten och därför skulle man även samla läkeväxter denna natt. Så nu vet ni vad jag ska göra . Nej, det enda vi plockat i trädgården en midsommarnatt var mördarsniglar. Inte så magiskt!
Njut nu av alla härliga dofter, ljusa nätter och allt gott som finns att äta.
Glad midsommar!