Björksav

Björksav
När kylan släpper börjar trädens sav att stiga. Att dricka björksav för att hålla sig frisk är en gammal svensk tradition som nu blivit populär igen. Redan på 1700-talet användes saven som folkmedicin. Björksaven innehåller många nyttiga spårämnen, som kalium, kalcium och magnesium. Saven är söt och smakar gott.

Jag tog av en fingertjock gren och satte fast en flaska över snittet. Direkt började saven flöda och under en dag blev det ca 2 dl. Dock är jag för sent ute. Löven börjar komma och då ska man sluta ta sav. Björksavstappning ingår inte i allemansrätten, så du måste ha tillgång till ett eget träd.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *