Tid för ramslök

De vita knopparna skiljer sig mkt från liljekonvalj.

Underbara tid när man kan plocka härliga primörer i trädgården och i skogen. Nu är det ramslökstider. Har du lyckan, som jag, att ha det i din trädgård eller oceaner av ramslök i skogen intill, så är det hög tid att plocka. Du känner på doften att det är ramslök då det doftar starkt av lök och vitlök. Det har hänt att några har blandat ihop den giftiga liljekonvaljen och ramslök. Är du osäker så vänta på blomknopparna så ser du skillnad. Men framför allt är det lökdoften du känner det på.

Ramslökspesto: lika delar ramslök och persilja mixas med olivolja, solroskärnor och riven parmesan. Några droppar balsamico, salt och peppar. Här blandat med pasta och lättkokt nyskördad sparris. Mums!

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.