Vemodigt farväl av tomaterna

Nu kom första frosten. Då blir det bråttom i trädgården. Idag prioriterade jag tomaterna. Även om de är i växthuset så börjar bladen bli gula och temperaturskillnaden på natt och dag gör att de spricker. Fuktigheten i växthuset gör också att de möglar. Nej, nu får det räcka. Jag måste ta farväl av dem.

Jag valde ut dem bland fröer i januari och satte fröna i jord i slutet av februari. Jag har sett dem växa från små, små blad till tre meter höga tomatplantor. Jag har skuggat dem mot solen, vattnat mot torkan, gett dem nässelvatten, plockat av tjuvskott och ägnat så mkt tid åt dem. I gengäld har jag fått ett överflöd av härliga tomater och för första gången har jag fått frysa in tomater då vi inte hinner äta upp dem.

De fortsätter sätta blommor som för att visa att än finns det liv i dem men om jag inte tar av dem så kommer kylan ta dem.  Gröna tomater finns det gott om och visst kan man plocka av dem och låta dem mogna inne. Men eftersom jag har plats på verandan så gör jag på annat sätt. Jag kapar plantan och hänger upp och ner. På så sätt kan tomaterna både få fukt och näring från huvudstammen så de fortsätter utveckla smak.

Jag passar naturligtvis på att ta frön från de övermogna tomaterna så jag kan sätta nya plantor nästa år. 

 

 

 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.