Dags att samla in frön

När fröna är mogna så är det dags att plocka dem och spara till nästa säsong. Plocka fröna en dag när det är torrt och fint. Befria fröna från sina kapslar och sprid ut dem på papper så de får torka ytterligare. Risken är annars att de möglar. När de torkat ordentlig brukar jag använda kaffefilter som påsar.

Det är fascinerande med frön. Det är så genomtänkt hur de ska sprida sig vidare. Några kapslar skjuter ut sina frön genom en explosion. Några har små vingar eller ”fjädrar” för att kunna spridas med vinden. Andra är godsaker för fåglarna och blir därmed spridna via deras mage.

Mariatisteln har, som de flesta andra tistlar, en hårig mitt och när man delar tistelblommar så får man loss de små fröna som sitter längst ner i botten.
Trädgårdsmållans frö ligger inne i ett pappersliknande skal som kan föra fröet vidare med vinden.
Ringblommans frö och frökapslar ser ut som små urtidsdjur.
Till höger är fröna av ringblomman. De sitter i en cirkel längst in i blomman. Runt dem sitter liknande kapslar som skydd. I bakgrunden mogen och omogen fröblomma.

 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.