Örtsalt av sista skörden- julklappstips

De sista ringblommorna står och ser lite frusna ut i landet. Dags att plocka av dem. Jag tar också in de sista selleribladen från växthuset. De har nu en stark smak av salt och beska. Det kommer att bli perfekt till ett smakrikt örtsalt. Jag klipper av några kvistar av den färska rosmarinen som åkt in på vinterförvaring. Så mixar jag ihop detta med lite torkad libbsticka, purjolök och vitlöksklyftor samt lite svartpeppar.

Rosmarin, ringblomma

Det blir så vackert och supergott och skulle kunna fungera som örtsalt i sig självt men jag vill att det ska smaksätta salt som jag använder till vinterns stekar och grytor. Därför mortlar jag de mixade kryddorna med grovt salt. Eftersom jag gör en rejäl portion så torkar jag smeten i ugnen så det håller länge.

Mortlade örter

 

Det hade blivit jättebra julklappar men i min iver slår jag ut burken på golvet så det som blir kvar räcker bara till mig själv. 🙁

Vill du läsa om hur man gör örtsalt så gå in på länken: http://efvasorter.se/2018/07/31/ortsalt-av-libbstickan/

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.