Rogivande örter

Igår höll jag en workshop om lugnande och rogivande örter. Det finns flera örter som sedan länge har använts i syfte att stilla oro och påverka sinnet så det blir lättare att slappna av och somna. Vid svåra besvär kan man behöva medicinsk hjälp men man kan börja med dessa örter för att se om det kan underlätta.

Lavendel- har som de flesta örter många användningsområden. När det gäller lugnande så är det den eteriska oljan som påverkar oss via doft, eller att smörja in sig med olja eller intag via dryck eller mat.

Citronmeliss kallas även hjärtans fröjd för dess effekt mot tungt sinne. Man kan ta färska blad och hälla varmt vatten över. Sätt lock på och låt verka några minuter. Man kan även äta den som den är eller hacka ner den i sallad. Den har en mild citronsmak.

Kamomill- en kopp kamomillte är lugnande för sinnet och magen så det är ett perfekt kvällste.

Johannesört kan vara bra om du har tunga, mörka tankar. Kan intas som te eller tinktur. OBS! Om du äter annan medicin kan johannesörten ta bort effekten på dem enligt forskningsresultat.

humle

För att kunna somna är humle den ört vi pratade om och fyllde små kuddar med som man har under den stora kudden så man lätt kan plocka fram den om man vaknar på natten och har svårt att somna om. Vi pratade även om Valeriana.

 

På workshopen använde vi flera av örterna för att göra tvål, fotsalt, sovkuddar och bodybutter. Vill du att jag kommer hem till dig och håller en workshop för dig och dina vänner? Gå in under menyn för kontakt och se vilka teman jag erbjuder och pris.

cof

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.