Pepparkakskryddor består oftast av kanel, kryddnejlika, pomeransskal, kryddpeppar, kardemumma. Jag som älskar ingefära lägger gärna till lite av det. Dessa kryddor är ju inte bara till pepparkakor utan även basen till glögg som jag skrev om i förra inlägget. Nu vill jag dela med mig av recept på ännu en uppskattad julklapp: Pepparkaksgranola. En favorit som jag själv fick i julklapp och som sedan dess är ett måste för mig året runt. Den går att variera på många sätt där man väljer sina favortnötter, frön och kryddor.
Men först: Det blir mycket kanel i dessa tider och hur var det nu med kumarín och leverskador?
I Sverige är det främst Kassiakanelen som används. Den innehåller kumarin som kan vara skadligt för levern om man äter stora mängder under en lång tid. Livsmedelsverket ger följande råd: ”Vuxna bör begränsa sin konsumtion av kanel till ungefär en tesked per dag och barn till ungefär en halv tesked per dag för att undvika risk för leverskador. Att äta mer kanel än detta vid enstaka tillfällen innebär dock inte någon risk”
Rekommendationen gäller kassiakanel (Cinnamomum cassia) men det finns en annan sort som innehåller mindre kumanin och därför inte är någon risk om man skulle vilja äta mer än rekommenderat intag. Den heter Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum”
Recept på pepparkaksgranola: Blanda ihop frön, kärnor och nötter i en skål efter smak men ungefär så här:150 gram pumpakärnor, 3 dl havregryn, 1 dl linfrön, ½ dl kokosflingor, 1 dl solroskärnor, 100 gram sötmandel, 50 gram osaltade cashewnötter eller hasselnötter.
Blanda ihop ½ dl neutral olja med 1 dl vatten, en halv del honung, 1 tsk sirap eller tahini, 2 ½ msk pepparkakskrydda. Rör ner detta bland fröblandningen och blanda väl. Sprid sedan ut på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader. Rör om då och då så det inte blir bränt. Klart efter ca en kvart.