Örter för kärlek- Alla hjärtans dag- special

Att bli älskad av någon eller att öka lusten har varit drivkraften för framtagande av olika brygder och amuletter gjorda av örter. Under antikens dagar bakade man in olika örter i kakor eller bröd eller blandade i vinet och bjöd den man åtrådde i tron att känslorna skulle bli besvarade. Ibland gick det bra men ibland blev det dödlig utgång då man använde fel ört eller gjorde brygden för stark.

Bjud på en härlig chokladdryck. Blanda kakao, socker, grädde till en krämig smet. Lägg till pyttelite chili eller torkad mynta eller lakrits för en djupare smak. Häll på varm mjölk o ev lite konjak. Det lenar de mest frusna hjärtan.

Att spå om kärlek med växter finns det många exempel på som lever kvar än idag: Dra kronbladen av en blomma- älskar, älskar inte, plocka sju blommor och lägga under kudden för att drömma om den som ska bli ens partner m.m. Kärleksörten hänger man i sitt hem för att se om kärleken kommer att bestå. Man tar två kvistar och hänger bredvid varandra. Om de vänder sig mot varandra varar kärleken för evigt om de vänder sig bort mot varandra blir det mindre lyckligt.

Heta kryddor och örter som får blodet att pulsera lite snabbare är ofta de som räknas som afrodisakium. Här kan nämnas pepparmynta, rosmarin, persilja, ingefära, chili som exempel.

Nåja, att bjuda på god välsmakande mat kan räcka för att bli älskad. Åtminstone av katten…?

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.