Så-skola del 3: Småplantorna tittar upp.

småplantor

Efter en och en halv vecka tittade de första småplantorna upp hos mig. Nu har det gått tre veckor sedan sådd och även kronärtskockorna har kommit upp. Dessutom hände något jag själv inte trodde så mycket på. De köpta kryddorna med så kallade chiliflakes som hade hela frön har också grott! Så spännande och vilken glädje det ger när man ser ett grönt litet liv utvecklas! Hoppas ni också har fått upp något. Mycket ligger dock kvar i dvala men det gäller att ha tålamod. Vissa frön tar längre tid.

De som kommit upp måste nu bli övertygade om att det är vår och värt att leva vidare. Nu behöver de alltså ljus. De flesta vill ha det lite svalare (typ 18-20 grader) men mycket ljus. Det bästa är att du har ett svalare rum med mkt ljus. De små plantorna strävar efter att få ljus genom att sträcka sig efter ljus. Dvs ta sig upp ur mörkret till ljuset som normalt ligger högre upp. Har du dåligt ljus blir alltså plantorna långa men det är ingen fördel att de fokuserar på att växa på höjden snabbt. De får då oftast en väldig smal stam. Vi ska sträva efter att få stabila plantor som orkar bära frukt eller blommor utan att säcka ihop. Därför är en växtlampa en bra investering om man har dåligt med ljus.

växtljus

Jag förodlar många plantor så jag har köpt en stor lysrörsarmatur med kallt vitt ljus som inte ger värme. Det blir en otrolig skillnad jämfört med att inte ha stödljus. Jag har den på timer så den går på mellan 8.00-18.00. Har man några få plantor så räcker det att köpa en växtglödlampa och sätta i typ en skrivbordslampa med riktat ljus på plantan. Ni behöver alltså inte köpa några dyra anordningar. En glödlampa eller lysrör med vitt ljus som inte ger värme funkar perfekt.

Nu vill vi också få rötterna att sträva nedåt för att söka vatten. Med förra sommaren i minne så vill vi ha växter som söker med rötterna nedåt och inte uppe vid ytan. Vattna därför på faten som krukorna står på och kör bara med sprayflaska lite försiktigt på ytan. Nu kanske det börjar dyka upp massa småflugor runt växterna. Risken är att de tar död på de små bebisplantorna så ställ en skål vid odlingen med vatten+ lite sött typ honung eller saft+ lite vinäger+ en droppe diskmedel för att bryta ytspänningen. Flugorna dras dit och drunknar.

Jag brukar klappa mina småplantor försiktigt på huvudet när jag tittar till dem. Min hand får symbolisera vind och regn som de utsätts för om de står ute. De får träna upp sina fibrer så de står pall för det hårda livet när de kommer ut.

Nästa avsnitt av såskolan hoppas jag att alla ni som följer detta har massa starka plantor som vi behöver dela på och förbereda för utplantering.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.