Vårsolen är här!

Mars-solen är stark. Den värmer jättemycket och ljustimmarna ökar snabbt. Det känns ju fantastiskt för oss människor men för vissa växter kan det bli katastrof. Mars är ju en månad där en klar solig varm dag kan innebära frost på natten. Därför är det dags nu att skugga de känsligaste växter. För min de handlar det om medelhavsväxterna. Persikorna sätter knoppar tidigt för att hinna mogna under säsongen. Men de tål inte frost och det kan då innebära att det inte bli någon skörd det året. Så jag skuggar den spaljerade persikan med en vanlig markduk och hoppas det går bra. Samma sak gäller för fikonet, blåregnet och salvian. De står alla mot en skyddad södervägg och blir rejält uppvärmda under dagarna.

 

Vi har i inte haft någon tjäle alls i år här i Halland men på de ställen i landet där marken är frusen behöver man skugga även de städsegröna växterna eftersom de annars kan börja vakna upp och ska suga upp vatten. Är det då fruset i marken så får de i sig för lite och kan då torka istället.

När man är säker på att frostrisken är över så tar man bort skuggningen så de kan sätta igång och växa.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.