Rötter- Kvickrot

När växten vissnar går näringen tillbaka till roten. Därför är hösten den bästa tiden för att skörda rötter. Många av medicinalväxterna har den absolut starkaste effekten i roten. Valeriana, såpnejlika, echinacea är några exempel på fina rötter att skörda. Nässlor är en annan fin rot att skörda och det kan ju dessutom göras som en del av att rensa ogräs. Gräv upp, tvätta rötterna med potatisborste, hacka i bitar, torka och använd sedan exempelvis till att massera in i hårbotten mot dålig hårväxt.

Nytvättade nässelrötter

Nu kan man även passa på och ta sig an flyttning av växter och grävning av nya rabatter. Jag har insett att kvickroten har tagit över en rabatt totalt så jag ger upp och lägger igen den. Kvickrotens rötter är fascinerande livskraftiga och kan bli upp till en meter långa. Minsta lilla bit som blir kvar växer upp till en ny planta. Därför måste de växter som jag ska spara rengöras rejält och sedan ändå sättas i kruka eller låda. Om man sätter ner dem i en rabatt är risken stor att kvickroten börjar växa där och då har man åter igen en omöjlig situation. De måste plockas upp direkt när man ser dem och då menar jag varenda bit av roten. Roten måste förstöras och det kan man göra genom att bränna upp dem. Lägg dem inte i komposten!

Men rötterna  som vi bannar har varit en nyttoväxt! De har varit en viktig kolhydratkälla. De tjocka rötterna tvättades, torkade och maldes till mjöl.  Sidan www.skogskafferiet skriver att rötterna går att äta färska men kokas de får man en sockerrik, sirapsliknande lag som kan användas som sötningsmedel. De skriver även att kvickrotsmjöl tillsammans med vatten ger ett bra klister.

Det är svårt att utrota kvickrot. Om man har tid så kan man försöka att kväva dem med någon typ av marktäckning i några år men det är inte säkert det fungerar.   Jag gräver bort hela rabatten, lägger en markduk och fyller på med ny jord och nya växter. Nedan finns en kort film om kvickrot.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.