Ätbart ogräs

Vad är ogräs egentligen? Kirskål , maskros eller sånt man själv planterat in och som sprider sig ohämmat. Hos mig börjar den vackra gurkörten ta över i grönsaksodlingarna. Den röda trädgårdsmållan och de fina oxalis som jag hade i krukor har spridit sig överallt. så när jag rensar ogräs så är mer av en gallring kanske. Hur som helst så är ju flera av de ogräs jag har ätbara så jag rensar …och får mig en fin sallad. Längre ned i inlägget finns ett youtubeklipp om detta.

Våtarven är ju ett ogräs som många känner till. Men alla känner inte till hur god den är att äta. Man har i alla tider gett den till höns för de gillar den. Har du smakat på den själv? Det är en väldigt god växt som har en mild smak av kål. Lite krispig är den också. Använd som sallad.

Oxalis finns i olika varianter och har en syrlig smak precis som harsyra. Jag har både en röd och grön sort. De är väldigt vackra i rabatten och fyller lätt upp mellanrum. De är lätta att dra upp. Ha i salladen eller hacka för att smaksätta kalla såser. Eller ha den på all mat som ätbar dekoration. Funkar till förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Gurkörten sprider sig som en löpeld. Den är så vacker och pollinerarna älskar den eftersom den skapar ny nektar på en minut. Både blad och blommor smakar gurka. Bladen blir dock ganska snabbt håriga och tom lite taggiga. Man får ta dem tidigt.

Jag har en jättefin röd trädgårdsmålla som är lika ätbar som den vanliga trädgårdsmållan. Den kan ätas färsk eller tillagas som spenat. Det blir mängder så man kan plocka under hela säsongen.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.