Odlingslimpa

Så här på hösten när jag röjer och klipper ner allt som inte har frön så är det smart att anlägga en odlingslimpa eller kompostlimpa. Man kan välja en bädd i grönsakslandet eller av pallkragarna att anlägga limpan på. Tanken är nämligen att man inte bryter den förrän efter en-två år. Första året är den bra att odla värmekrävande växter men jag brukar odla kål på den pga näringen. Pumpa, gurka och tomat fungerar också bra.

Så här gör jag: första lagret består av pinnar från hallonbuskar och lite hårdare ved som jag beskär på hösten. Andra lagret består av mjukare men rejäla stjälkar. Här hamnar mina jordärtskockstjälkar (inga problem att skära av dem då skockorna klarar sig bra i jorden ändå) solrosstjälkar och tomatstjälkar.

Tredje skiktet kommer till när jag rensar upp i grönsakslandet dvs blast och ogräs. Här hamnar också löven jag räfsat ihop. Jag lägger också hästgödsel.

Fjärde skiktet lägger jag årets kompost som är halvnedbruten. Sedan täcker jag över allt med trädgårdsjord.

Nu hoppas jag att processen sätter igång och värme uppstår. Under året kommer jag även gräva ner bokashin här. Min egen jordfabrik!

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.