Vintertäckning

Idag sken solen och temperaturen var uppe i 9 grader. Jag gav mig ut i grönsakslandet för att kolla läget och köra årets första rensning. Jodå, både gräs och maskrosor växer som tusan. Men något som förvånade mig var at både sötfänkålen och bronsfänkålen har kommit upp med nya primörskott på 15 cm. Alltså detta brukar hända i slutet av februari om tempraturen är gynnsam! Man kan ju tycka att det är härligt men jag vet ju att det kan komma kyla och snö och då blir det inte lika muntert.  Jag måste dock säga att jag aldrig har känt en sådan sötma i fänkålen som nu. Så gott att hacka den och blanda med finhackad grönkål. En balanserad smak på nyplockade primörer som var finfin till den panerade fisken och remouladsåsen!

Hackad stjälk från fänkål och grönkålsblad är en perfekt smak-kombo där det söta möter det beska.

Nu gäller det alltså att täcka allt som har haft lite för bråttom upp. Tack och lov har jag massor med gigantiska lövträd runt trädgården. Ek och boklöv bryts inte ner så lätt så de fungerar därför utmärkt som täckmaterial. De behåller luft mellan bladen och lägger sig inte som en blöt kaka som andra löv gör. Om ni har tittar på mina odlingsfilmer så vet ni att jag mal dem och lägger dem i gångarna på våren.  Där bryts de ner i under hela året och blir jordförbättring under nästkommande år.  

Om man tittar på löven från fruktträd och andra lövbärande träd så ser man att de ganska snabbt blir svarta och våta. De funkar jättebra att täcka på tom jord för då kan maskarna jobba med det under vintern.

Att vintertäcka handlar inte bara om att skydda mot kyla utan också att skydda mot vårsolen när den slår till. Växterna lockas till att börja växa och kräver då vatten. Är marken fryst så funkar det inte.  Vissa växter vill man heller inte ska sätta knopp innan frostrisken är borta. Då brukar jag komplettera med skuggduk.

Ett annat vårtecken jag såg idag är att koltrasten bygger bo av mossa och lavar. Väldigt fint men jag hoppas de inte lägger ägg för tidigt om kylan kommer vid nästa fullmåne. Korparna som brukar häcka i berget i närheten flög över tomten idag och hade nästan en vacker sång. Har aldrig hört det förut. Normalt sett har de en repertoar av olika kraxande men detta var något annat. Kanske vårkänslor?

Sötfänkålen på väg upp.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.