Vårblommor livsviktiga för humlorna

Det är viktigt att ha tidiga blommor i trädgården. Sprid ut krukor med vårblommor här och där i trädgården. Det kan vara skillnad på liv och död för humlehonorna som snart vaknar upp från sin långa vinterdvala och är utsvultna. Ju kortare resa till nektaren desto större chans att överleva. Jag har läst boken Galen i humlor av Dave Goulson han beskriver humlehonans fantastiska kamp för att ordna mat åt sig själv medan hon bygger upp sin familj.

Honan vaknar ur sin vinterdvala och är utsvulten. Hon måste snabbt få i sig pollen och nektar för att orka bygga bo och för att äggstockarna ska utveckla äggen. Hon är redan befruktad efter ett kort kärleksmöte på sensommaren med en hane som redan är död. Jordhumlor kan leta upp hålor i marken som exvis en mus har bott i. De bygger en boll med material av tex torr mossa, hårstrån fjädrar mm. I bollens urgröpning bygger hon en fingerborgsformad kopp av vax som hon har format med sina ben. Koppen fyller hon med honung. Dessutom gör hon en liten boll av pollen som hon sedan lägger sina ägg i. Sedan ruvar hon sina ägg som en fågel. För att värma upp äggen så de hela tiden håller 30 grader så börjar hon darra. Det går åt mkt energi för detta och därför har hon sin superdryck i bägaren bredvid sig. Hon måste dock lämna boet ibland för att få i sig mer mat för att överleva. Om hon är borta för länge dör äggen. Därför är det så viktigt att vi har tidiga vårblommor nära till hands för henne.

Tidiga blommor är krokus, penséer, lungört, vide, körsbär, snödroppar, vintergäck, vårljung. Om du köper nya så spola gärna av dem så det inte är kemiska insektsmedel på.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.