Kompost och gödsel- odlingens hjärta

På våren är det dags att jordförbättra. Jag samlar in alla torkade löv som har täckt känsliga växter och finfördelar dem i en lövkvarn. Löven använder jag delvis i gångar (torra eklöv) men den stora mängden myllar jag ner i lerjorden.

Komposten öppnas och det är fantastiskt att se förvandlingen som händer under ett år. Allt trädgårdsavfall har blivit en härlig svart grovkornig mylla full av liv. Eftersom jag växelodlar kan jag lätt hålla reda på vart komposten ska läggas. Jag tycker det är bättre att lägga på ett rejält lager på några få ställen än att smådutta här och där. Det här ger ny energi till jorden och det blir en fin struktur. Jag önskade en ny kompost i julklapp och min make byggde en sluten kompost. Jag hade rätt mycket problem med mördarsniglar i min förra öppna kompost så jag tror det blir bättre med en sluten. Oavsett vilken sort man har är det bra med två fack så man kan fylla på det ena och tömma den andra efter hand. 

 

Som pricken över I:et blandar jag i härlig välbrunnen hästgödsel från Tarjas hästar som går ute hela året på stora ytor och bara äter naturliga grödor.

Nu är jorden färdig för att ta emot frön och plantor och få dem att växa, bli näringsrika och goda. Hästarna kommer garanterat att få smaka morötterna.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.