Plockar du fläder och gör saft? Plocka lite extra och torka blomställningar till vinterns förkylningste. Fläder har i tester visat sig vara virusdödande, slemlösande och är dessutom svettdrivande vid förkylning. Saften kan alltså med fördel sparas till förkylningstider men går ofta åt under sommaren. Torkade blomklasar tar dock mindre plats att förvara och ni slipper sockret i saften. Torka blomklasarna i några dagar på galler eller hängandes tills de är torra och förvara i mörka burkar.
Lägg 2 tsk torkade blommor i en kopp och slå varmt vatten över. Lägg på lock, låt dra ca 10 min innan du dricker det. Rör i honung eller pressad citron om så önskas.När det är säsong för fläder använder du förstås färska blommor och då kan du ta en större mängd blommor.
När ni har gjort flädersaften så kan ni ta tillvara citronen som dragit i flädern och sockret. Lägg citronen i en burk och täck med sprit några dagar så har ni en jättegod aperitif till sommarfesten. Späd med lite bubbelvatten. Om ni vill undvika den sträva smaken av citronskalet kan ni skära bort det och bara lägga citronköttet i burken. Ett alkoholfritt alternativ är ju att lägga citronskivorna i en tillbringare och slå bubbelvatten över och dricka direkt.
Det finns massor av myter, skrock och vidskepelse kring flädern. Man trodde att det bodde väsen i busken som man var tvungen att tala väl med innan man skördade flädern. Man kunde tom behöva offra färsk spenmjölk på rötterna om man skulle ta mycket fläder. Den är en prydnad för trädgården och nyttig på många olika sätt. Både blommor, bär, blad och bark kan på olika sätt användas medicinskt. Bär och blad används vid växtfärgning och träet är populärt bland hantverkare till panflöjt tex.
2018 är den utsedd till årets ört!
Tack för bra tips! Flädersaft gör jag men måste testa fläderte också!
Kram Birgit