Växthusväktare

 

Paddhål i växthuset

Det började med att jag fann flera håligheter i jorden. Har jag stuckit ner en pinne här eller? Jag gräver försiktigt med handen och får tag i en padda. Nu har det bott en padda i mitt växthus i fem år. Kan det vara samma? Den blir i alla fall större och större. Jag har burit ut den ett flertal gånger men dagen efter är den inne igen. Inser att den vill vara där. Han kommer upp ur jorden när jag vattnar eller börjar gräva i jorden. Det är bra för då har jag koll på honom så jag inte skadar den. Han finns där och äter upp insekter som vill lägga ägg i jorden och en del larver och småsniglar. Trots den extrema värmen som har varit nu går han inte ut ur växthuset. Jag ser till att det alltid finns vatten och en väg ut för honom.

Paddy

Nästa väktare är grannens katt. Han brukar sova i växthuset och håller mössen borta. Innan han gick sin dagliga runda hade jag problem med möss som ibland bet av tomatplantorna. Sedan Ozzy fick en egen dyna i växthuset och en öppen dörr så har inte någon mus gjort någon skada där.

Sover ut efter genomförd kontroll av växthuset.

Sist och minst är alla spindlar som finns i växthuset. De tar sig an alla små spinn och microsmå skadeinsekter. I början bar jag dit spindlar som jag hittade i köksfönstret och nu har jag en bra biologisk balans i växthuset. Alla djur bidrar med något. Läs på om dem och se hur du ska få dem att trivas för att hjälpa dig med skadedjursbekämpning. Tyvärr är inte alla lika gulliga och mjuka som katten….

 

 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.