Rabarber och spansk körvel

Spansk körvel är en ört som finns i många trädgårdar men har även spridit sig ut i det vilda. Eftersom den kan förväxlas med flera giftiga växter är det viktigt att veta att du plockar rätt. Du kan läsa mer om körveln i tidigare inlägg. Den har en fin smak av mild lakrits och är lite söt. Därför är den perfekt att hacka med i rätter med rabarber. Den begränsar syran och tillsätter lite sött så du kan ta mindre av socker. Jag gjorde en smulpaj igår o hackade ner en deciliter färsk körvel. Fungerar också om du gör rabarberkräm. Är man sockerråtta är det jättegott att mixa socker o färsk körvel till ett grönt välsmakande socker att strö över bakverk. Eller dippa färsk rabarber i!

Härligt rosa rabarberdryck gör du genom att koka 1 kilo rabarber i två liter vatten. Behåll skalen på för där sitter den rosa färgen. Sila av och tillsätt 2 dl socker och rör eller värm tills det har löst upp sig. Tillsätt saften av en halv citron och låt svalna Jag kokade förstås med 1 dl körvel men du kan också välja att riva i lite ingefära. Servera drycken till en rulltårta med grönt körvelsocker runt om så blir det som en prinsessdröm. Mixa lika delar strösocker och färsk körvel. lägg upp på ett bakplåtspapper och låt torka lite i rumstemperatur innan du häller upp på burk.

Rabarberdrycken kan göras ännu mindre söt (frys drycken i plastflaskor så håller den sig utan socker) Då fungerar det bra som ett alkoholfritt alternativ till maten. Det är gott att späda den med lite bubbelvatten.  På bilden med en pizza på vårens primörer: sparris, ramslökspesto, lök och fetaost.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.