Isblommor

Visst blommar det trots torkan men blommorna ramlar snabbt av. Ett sätt att använda dem på ett kreativt sätt är att frysa in dem i olika former. Naturligtvis kan man frysa in dem i istärningar men jag tog ett steg längre och gjorde en is-skål att ha isen i. Jag frös även in en flaska snaps. Kanske något till kommande kräftskivor? Så här gjorde jag.

Skålen: Välj en stor skål som du kan få in en mindre skål i. Lägg blommor och vatten i botten av den stora skålen. Sätt i den mindre skålen och lägg i en sten eller vikt av något slag. Den lilla skålen blir alltså hålet i is-skålen. Tyngden ska inte slå i botten på den stora skålen för då blir det för dålig botten. Två centimeter is både i botten och som väggar brukar fungera bra.

Fyll på vatten och blommor halva vägen upp och frys in. Om du fyller hela vägen upp direkt så flyter alla blommor upp till toppen. När halva skålen är frusen fyller du på med mer växter och vatten hela vägen upp. Innerskålen ska fortfarande vara kvar. När hela skålen är frusen kan du hälla lite vatten i innerskålen så att den lossnar och sedan ta bort ytterskålen. Ställ skålen på ett fat för den kommer börja smälta omedelbart. Fyll med is, räkor eller annat som mår bra av att vara kylt.
Flaskan: Jag valde att göra en stor klump som täckte hela flaskan. Jag lade flaskan i en halvform och fyllde hälften, frös in, vred flaska, fyllde på med mer växter och vatten och frös in. När klumpen kom ut hade jag lite varmt vatten på toppen och ställde fram och helt plötsligt tittade korken fram. Ganska kul effekt. Man kan naturligtvis göra på olika sätt med flaskor men det lättaste är att ta småflaskor med snaps och ställa i en mugg eller annat smått för att få en isklump runt flaskan. Lite svårare med stora flaskor.  Tänk på att vätskan i flaskan inte ska frysa så ren sprit lämpar sig bäst.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.