Halvtorkade tomater

Så mycket tomater det blev i år. De mognar fort och vi hinner inte äta upp alla färska. Man kan göra tomatsås och frysa in men jag vill dela med mig av ett recept på halvtorkade tomater med massor av örter.

Halvera tomaterna och blanda dem med pressad eller finhackad vitlök, salt, lite olja och massor av örter. Timjan, basilika och oregano är gott men prova även dill, persilja och gräslök för helt annan smak. Varianterna är många.

Låt de snittade ytan ligga uppåt och sätt in i ugn på 125 grader. Grädda tills tomaterna är halvtorkade. Det tar ca 2 timmar. Ha luckan lite på glänt.

Du kan använda det på rostat bröd som förrätt, som tillbehör till vilken mat som helst eller i sallad. Tomaterna blir inte så lösa och blöta som när man har högre värme och örterna hinner gotta in sig.

 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.