Frosten har bränt av blommor och blad så det börjar bli dags att röja lite i grönsakslandet. Många jobbar med att rensa helt rent så det blir fina jordbäddar fria från ogräs. Så jobbar inte jag. Dels har man nu förstått att jorden inte ska vara bar av miljöskäl, dels så försöker jag odla smart med så lite arbetsinsats som möjligt. Under hela odlingssäsongen så läger jag blast och annat som blir över när jag skördar, mellan raderna eller i en pallkrage. Det vänder jag nu ner i jorden. Även det färska ogräset åker ner i jorden eller samlas ihop på ytan. Men om det är blommor eller frön på dem tar jag bort det.
Ringblommorna plockar jag både frön och blommor av men stjälkarna och rötterna klipper jag ner och lägger i jorden. Ringblomma är en sk gröngödselväxt. Så är även bönväxter. De binder kväven och tillför det i jorden när de bryts ner i jorden. På dessa gröna delar lägger jag ett lock av förmultnade eklöv. Nu har jag gjort en härlig bädd där maskar och andra nedbrytare kommer att jobba ner det till en härlig mylla. Samtidigt har jag täckt jorden och förhoppningsvis hindrat kringflygande fröer från att slå rot i jorden.
Så där jobbar jag mig fram bit för bit i grönsakslandet. Skörda , vända ner gammalt täckmatrial i jorden, lägga färska stjälkar på jorden och sedan täcka med löv. Istället för att köra kärror till komposten så jobbar jag på plats.
Eklöv bryts inte ner så snabbt så till våren kanske jag tom kan använda dem i gångarna. Det handlar om återanvändning och ge tillbaka till jorden precis som den gör i naturen. Jorden blir mullrik så det här sättet rekommenderar jag till alla er som liksom jag har tung lerjord.
Halvmulten lövkompost flyger inte bort av vinden utan ligger fint som ett lock.
Jag gräver också bort jorden från kanterna och där hittar man ofta snigelägg. Även i år hittade jag en hög trots att det knappt har funnits sniglar.
På katters vis markerar Ozzy att det är dags att vila. Inte kan jag lyfta grepen när han håller om den så fint och lutar sig mot den. Bara att gå och ta en kopp kaffe.