Örter mot hormonella besvär

Salviatinktur kan användas vid svåra svettningar.

Det har varit en hel del prat om klimakteriet i media på sistone. Eller så är det så att jag lyssnar extra för att jag precis själv har hamnat där. Det har däremot  inte varit jättemycket prat om de kvinnoörter som använts i alla tider mot dessa besvär. Det nämndes att det finns naturmedel men inte så mycket mer än så. Så här vill jag bidra till er kvinnor med lite information om alternativ till östrogenbehandlingar eller skumma piller man kan beställa på internet.  Därför erbjuder jag gratis rådgivning till de fem första som anmäler sig för rådgivning via Skype. (läs mer längst ned i inlägget)När jag läste till fytoterapeut så var det kvinnoörter som fångade mitt intresse mest. Jag vill så gärna upplysa om att det finns alternativ. Har man svåra besvär ska man naturligtvis ta kontakt med gynekolog och få hjälp. Men det finns naturliga alternativ för ”lindriga” besvär.

Värmevallningar, nattliga svettningar, oregelbundna blödningar, oro och nedstämdhet, torra slemhinnor m.m. Den stora boven i dramat är att östrogenhalten i kroppen minskar. Det är därför växter med ett östrogenliknande ämne, kallat fytoestrogen, är det som kan hjälpa att lindra besvären. Det finns en hel del växter med fytoestrogener.  De har använts vid svåra blödningar, menssmärtor, pms, oregelbunden mens men även för män för att minska sexlust.

Daggkåpa är en gammal kvinnorört som dels har använts mot oregelbunden mens men också som skönhetsmedel då den anses vara sammandragande.  En perfekt kombo då man kokar te för att dricka och kan hälla av en liten del för att använda till ansiktsvatten.

Munkpeppar eller angus castus som den heter på latin används för de flesta hormonella besvär där obalans i östrogenet är orsaken. Har också använts för att minska lusten för män som lever i celibat. Det är en god krydda att ha på maten så det är inte så svårt att få i sig.

Det är viktigt att få i sig rätt dos. För alla naturmedel gäller att man följer dosering på förpackningarna man köper eller pratar med en fytoterapeut så det blir rätt. Speciellt viktigt är det om man äter andra mediciner eller om man har haft bröstcancer.

Silverax är en mycket bra klimakterieört. Den finns att köpa i hälsokostaffärerna. Många som jag känner och jag själv har fått vallningarna lindrade med denna ört.

Fytoestrogen finns även i sojabönor, linser och kikärtor så man kan få i sig det via kosten.  Det handlar också om att ha en jämn blodsockernivå och hålla igång kroppen mm.

Vill du få rådgivning och förslag om vilka örter du kan pröva mot dina besvär så kontakta mig via hemsidan. Jag ger gratis rådgivning via Skype till de fem första som anmäler sig!!

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.