Dags att ta upp dahliaknölarna

Vintern närmar sig. Här har vi bara haft en lätt frost som brände lite på dahliornas blad men jag har kunnat njuta av blommorna ända fram till nu. Marken börjar dock bli för kall och våt vilket gör att dahliaknölarna kan börja ruttna. Så det är dags att gräva upp dem. Jag gör det i tre steg:

Nyupptagna dahlior

Först tar jag upp dem och skakar av jorden lite lätt. Det är gott om maskar inne bland knölarna och jag vill inte bråka med dem för mycket. Det är bättre att de kryper ut själva. Så jag ställer hela dahlian men blad och stjälk och jordfyllda knölar i skottkärran.  De får stå och torka lite ute under tak i några dagar. Nu kommer jorden att släppa lite från knölarna och lägga sig i botten av kärran och där kommer även maskarna att lägga sig.

Nästa steg är att borsta bort resten av jorden och ta bort knölar som är skadade eller ruttna. Knölarna som ska förvaras inne på vintern ska vara fasta och hela.  Jag låter fortfarande stjälken och bladen vara kvar. Den

dav

 

näring som finns där ska återvända ner i knölen. Nu ställer jag dem i en luftig korg på ett svalt och mörkt ställe inomhus.

Sista steget är när stjälken blivit torr och brun. Då är det dags att klippa bort den men jag brukar spara ca en dm. En sista koll på knölarna så de är fasta och friska. Sedan lägger jag dem i dubbla papperspåsar mörkt, torrt och svalt. Då och då under vintern kollar jag till dem så de inte möglar eller ruttnar. Är det för torrt och varmt kan de torka så en källare eller garage eller annat uthus funkar bra.

Mycket meck tycker många men det är inte så komplicerat och det är värt arbetet för att kunna njuta av dahlior under en lång säsong. Det finns mer eller mindre känsliga dahlior. Jag har misslyckats med några sorter men min gamla sort som har gått i arv tre generationer är stabil och klarar det mesta.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.