Citronverbena

Citronverbenan har vuxit sig stor i år. Nu när den ska vila över vintern så klipper jag ner den och tar vara på bladen. Först tar jag några sticklingar förstås. (se tidigare inlägg) Den doftar intensivt av citron. Smaken är inte lika intensiv men smakar ändå gott av citron. Jag torkar det mesta som hela blad och sedan när man ska använda dem så smular man sönder dem och då doftar de underbart igen. Funkar bra att ha i fotsalt och potpurrier.

dav

Citronverbena är buske som ursprungligen kommer från Sydamerika. Den övervintrar inte på våra breddgrader så därför bör man övervintra inom hus ljust och svalt. Citronsmaken gör att det är god i all typ av dryck, varm eller kall. Te av citronverbena smakar gott och sägs ha en positiv inverkan på immunförsvaret, matsmältningen och reglera aptiten.

dav

Jag gör en snaps där de färska bladen får ligga täckta med okryddat sprit i en vecka. Sedan lägger jag i en strimma citronskal i max två dagar för att inte få beska från skalet.

nfd

I köket kan man använda den torkad till allt man vill ha citronsmak på. Jag testade att hacka färska blad och blanda dem i italienska mandelskorpor men det går lika bra att blanda dem i vanligt bröd eller sockerkakor.  God att hacka i en citronvinegrett.

För doftens skull blandar jag också i torkad citronverbena i min gröna olivtvål.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.