Salvia- deo och rökelse

Jag har tidigare skrivit om Salvia som en fantastisk krydda till all julmat för dess goda smak och fettspjälkande egenskap. För ett år sedan gjorde jag en film om hur man gör deodorant där salvian är viktig för sin svetthämmande verkan. Du kan se videon här:

https://www.youtube.com/watch?v=297plw9rYic 

Salviarökelse
Nu är salvian stor och spretig och inte så god så jag klipper av en del kvistar och provar på att göra salviarökelse. Torkad salvia är välkänt som välgörande rökelse som renar omgivningarna och tar bort negativa och oönskade energier. Du kan använda salvian för att rena hem, arbetsplatser är varthelst man känner dåliga energier.  Jag viker stjälken strax under bladen och samlar bladen längst in. Jag binder ett snöre runt hårt och torkar sedan i ugnen eller på ett element som inte är alltför varmt. Torkningen behöver hjälp på traven så det inte hinner mögla längst in i rökelsen. Sedan tänder man änden och blåser ut lågan så det bara pyr, vifta med rökelsen i alla hört där du vill rena från onda energier. 

Om du inte har täckt över din salvia så är det hög tid att göra det. Torra löv runt fötterna skyddar mot kylan. Lägg fiberduk elle kvistar över så de håller sig på plats. 


Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.