Örter mot förkylning

Nu är vi inne i årstiden då vi bombarderas av olika baciller och virus. Det gäller att bygga upp ett bra immunförsvar och tvätta händerna ofta för att förebygga förkylning.

Jag boostar upp mig med smoothies och shots som innehåller mycket C-vitamin, järn och annat som är bra för kroppen. Bär och frukt med c-vitamin tillsammans med spenat, persilja eller andra järnrika grönsaker är en bas i smoothie. Mitt favoritrecept på ingefärsshot som jag börjar varje morgon med kommer här:

Grovriv 100 gr ingefära (med skal) och lägg i en halv liter vatten. Värm i 20 minuter men låt det inte koka.(max 60 grader) Låt lock ligga på hela tiden. Stäng av och låt stå under lock tills det är svalt. Sila av och rör i 1 msk honung. När det har kallnat ytterligare pressar du i 1 citron. Jag drar i lite svartpeppar eftersom senare rön visar på att kroppen tar upp verksamma ämnena från ingefäran bättre då. Jag lägger även i gurkmeja ½ msk som jag  tar mot inflammationer i kroppen. Häll upp på flaska och förvara i kylskåp där den håller minst en vecka.

Immunförsvaret sitter till stor del i magen och därför är det bra att få i sig goda magbakterier t.ex. genom att äta fermenterade grönsaker. Ät sådant som din mage mår bra av.

Det är dags att plocka fram flädersaften ur frysen eller göra te av de torkade fläderblommorna vi plockade i somras. Fläder sägs ha en virusdödande effekt, dämpa feber och vara slemlösande.

 

Vid minsta tecken på förkylning sätter jag in Echinaceadroppar i min morgonshot. Den har använts av ursprungsbefolkningen i USA för att höja immunförsvaret och bekämpa invärtes och utvärtes infektioner. Dropparna är gjorda på växten echinacea purpurea, röd solhatt. Jag gör min egen men den finns att köpa i hälsokostaffärer. För mig fungerar den bra och ofta går förkylningen tillbaka.

Bryter en rejäl förkylning ut så låt kroppen ta hand om det i lugn och ro. Vila mycket, ät lätt mat, drick mycket vatten och det som nämns ovan och låt febern ta hand om bakterierna. Det är kroppens eget sätt att hantera det.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.