Så- skola del 1. Dags att samla toarullar och annat skräp.

Denna vår tänker jag guida er från frö till utplantering av planta. Även om ni inte haft en tanke på att odla något så kanske ni ändå blir lite sugna på att testa och då vill jag vara er inspiration och stöd i det. En ätbar ört är aldrig fel att ha på fönsterbrädan. Basilikor av olika slag, chilipeppar eller annat gott. Börja redan nu att samla material för sådden. Du behöver inte köpa särskilda så-lådor i plast för att sätta igång årets sådd på fönsterbrädan. Maten vi köper levereras ofta i burkar och kartonger som du kan använda. De kan vara av plast eller kartong. Mjölkkartonger är perfekta. Klipp av dem i lagom höjd och gör några hål i botten så har du en finfin kruka. Jag försöker att undvika köpa tomater och andra grönsaker i plastlåda men några nya blir det och hag har sparat några  sedan tidigare år. De är som gjorda att så i. De har hål i botten och ett genomskinligt lock med hål som man kan lägga på tills plantorna växt sig större. Det är viktigt att krukorna är rena när du ska börja så.

Toarullar är perfekta då man kan sätta ner dem direkt i jorden när det är dags. De använder jag till större plantor så jag sätter bara ett frö i varje rulle. Då behöver jag inte skola om dem. Man kan lätt göra en kruka av tidningspapper. Här finns en film jag gjorde förra året om det. Använd minst tre blad till krukan så den blir tjockare. Vik gärna övre kanten så låser du krukan bättre. 

Frökatalogerna är sprängfyllda nu med spännande saker. Läs om hur och när fröerna ska sås. Det är viktigt att du väljer frön som passar din odling. Är det en kruka som ska stå på fönsterbrädan eller balkongen så är det roligast att välja något som växer snabbt och ger skörd samma år. Därför skulle jag rekommendera de som benämns som ettåriga. Då behöver du inte heller fundera på var du ska förvara dem på vintern.  För de som har trädgård och vill odla perenna växter (fleråriga) så finns det en hel del av de växterna som ska sås på hösten och kanske ska ha en köldknäpp för att gro. Så läs på om fröerna du ska så innan du köper dem. Så-skola del 2 handlar om jorden och sådden. 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.